Sreda, Jul 24, 2024

Nove šume za primer

Sadnju prve internacionalne šume na porodičnom imanju u selu Dučalovići počeo je pre šest godina. Želeo je da posadi drveće i tako napravi fabriku kiseonika za sve nas, ali i buduća pokolenja. Tako su sadnice iz različitih zemalja pronašle svoje mesto na livadama podno planine Ovčar.

foto: privatna arhiva Stefan Drljača

Njegovu ljubav prema prirodi mnogi su prepoznali, pa su se sa svih strana sveta javljali ljudi koji žele da doprinesu njegovoj misiji. ‘’Svako drvo znači vremenu kada se mnogo više seče nego što se sadi’’, ističe Stefan Drljača i dodaje da želi da obogati kraj u kome je proveo detinjstvo. ‘’Radujem se svakom stablu. Želim da se Šumadiji vrate šume, da obogatimo ovaj predeo lepom šumom i doprinesemo prirodi, našoj okolini.’’

foto: privatna arhiva Stefan Drljača

Prvo je posadio 150 crvenih hrastova, a potom breze, borove, lipe i drugo drveće karakteristično za dragačevski prostor. Stefana raduje što su njegove aktivnosti podstakle i druge da daju svoj doprinos. Tako je novih 150 sadnica posađeno u jesenjom akciji koju je sprovela neformalna grupa iz Lučana.

foto: privatna arhiva Stefan Drljača

Svojim primerom Stefan Drljača podseća koliko je važno pošumljavanje, ali i da ne zaboravimo da šume proizvode kiseonik, čuvaju zemljište od erozije i pružaju dom raznim životinjskim i biljnim vrstama.

foto: privatna arhiva Stefan Drljača

Rođen je u Sloveniji, živi u Beogradu, a svaki slobodan trenutak sa porodicom i prijateljima provodi u selu Dučalovići. Sadnja šume na opustelim proplancima želi da bude njegova zaostavština.

foto: privatna arhiva Stefan Drljača