Sreda, Jul 24, 2024

I devojke rade u jami rudnika

U vreme kada je odlazak mladih i stručnih ljudi problem svih zemalja u tranziciji, a posebno zemalja u našem regionu, svedoci smo jednog drugačijeg primera. Kristina Urošević i Tamara Bogdanović su tokom studija bile studenti generacije na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu. Bile su u poziciji da biraju gde će se zaposliti ali su odabrale Rudnik na planini kod Gornjeg Milanovca.

Drugima nesvakidašnji, ali odlazak u jamu rudnika Tamari i Kristini je svakodnevni, uobičajen posao.

Tamara je iz Gornjeg Milanovca. Ima 24 godine i master je geolog. Voli svoj posao i istraživanja na pronalaženju rude, koje će kako ističe produžiti život rudnika. ‘’Dok sam studirala nisam u potpunosti mogla da zamislim kako će to zapravo izgledati kada počnem da radim. Bili smo na praksi u rudniku, tako da sam se bez problema uklopila u ovaj posao. Kolege su nas lepo prihvatili, a i odlazak u jamu rudnika nije nikakav problem.’’ uverava nas Tamara i kaže da je sasvim normalno da deo posla obavlja u utrobi planine.

Kristina ima 25 godina. Rodom je iz valjevske Mionice, ali se zbog posla preselila u Gornji Milanovac. Zaposlena je u službi za jamsko održavanje. ‘’Zahtevan je posao, ali to volim. U toku proizvodnje ne sme da bude zastoja. Mehanizacija mora da bude u potpunosti raspoloživa za proizvodnju. Za sada sam pripravnik, pa pratim ceo proces. U početku nije bilo jednostavno, ali sada nije nikakav problem’’ objašnjava Kristina.  Mogla je, kaže, da radi u nekoj kancelariji, ali se za Rudnik odlučila jer su firma koja godinama posluje uspešno, daju podršku mladima, a i tu je zaposlen i njen momak.

U Rudniku su, u skladu sa društveno odgovornim poslovanjem prepoznali ideju zapošljavanja mladih, pogotovo mladih žena iz lokalne zajednice.

‘’Novi članovi našeg tima predstavljaju budućnost rudnika Rudnik i pravi su promoteri naše orijentacije ka promovisanju pravih vrednosti, znanja i stručnosti, kao kriterijuma budućih uspeha’’, ističu u Rudniku dodaju da je velika odgovornost da omoguće da se njihov očigledan potencijal, koji su pokazale tokom studija, u potpunosti razvije i da im omoguće stručno usavršavanje i puni doprinos razvoju rudnika Rudnik u budućem periodu.