Petak, April 19, 2024

Brašno sa vodeničkog kamena

Koštunići slove za prvo eko selo u Srbiji. Uklopili su turizam i proizvodnju zdrave hrane. Dobrodošlicu će vam poželeti rakijom koja se, kako kažu, u srpskim selima pije za dobro raspoloženje i dobar apetit. Nema ko je neće probati, a na trpezi u Koštunićima sve domaće. I naravno bez proje ili pogače se ne počinje.

A za dobru proju ili pogaču potrebno je dobro brašno. A najbolje je, svi se slažu, ono samleveno na vodeničkom kamenu. ‘’Čeković mlin’’ je prepoznatljiva marka visokokvalitetnog brašna za razne namene. ‘’Iza nas je tridecenije poslovanja, konstantnog unapređenja kvaliteta i proširenja kapaciteta. Od dnevne proizvodnje od 7 tona, došli smo do 100 tona različitih vrsta brašna.’’ kaže Jasmina Čeković.

Njihovi silosi su prvi na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a danas mogu da uskladište 5.000 tona žitarica. ‘’Posebnu pažnju posvećujemo kontroli kvaliteta, delu procesa koji se razvijao paralelno sa celokupnom proizvodnjom. Pored pšeničnog brašna 400 za domaćinstva, tipa 500 za tradicionalne i industrijske pekare proizvodimo brašno za specijalne namene i potrebe kupaca. Tako imamo i  integralno brašno od celog zrna žitarica – belo i žuto projino, brašno od celog zrna pšenice, ražano i heljdino brašno. Pažljivim biranjem zrna pšenice, kukuruza, raži, heljde i drugih žitarica iz suvoborskog kraja i tradicionalnim načinom proizvodnje na vodeničkom kamenu dobijamo brašno punog ukusa naših krajeva i šaljemo ih Vama na uživanje.’’ objašnjava Jasmina Čeković.

Zapošljavaju  35radnika iz Koštunića i okolnih sela. I kažu da su ih upravo marljiv rad mlinara, posvećenost kvalitetu i očuvanju izvornih osobina sirovina pozicionirali na tržištu kao prepoznatljivu marku visokokvalitetnog brašna.