Sreda, Jul 24, 2024

I šetnja kroz amsterdamske vrtove i muzeje…

Za IMK piše: Srbislava Todorović Perović

Sa pravom jedan od najposećenijih evropskih gradova, Amsterdam je mesto na kome se spajaju suprotnosti. Najpoznatiji po kontroverznim temama poput legalizacije marihuane i prostitucije, ovaj grad će vam, ukoliko ga posetite, dokazati da to nisu neke od najšokatnijih činjenica vezanih za ovo mesto.

Možda vam bude interesantno i to što se na ulicama ovog grada nalazi preko 800.000 bicikala (što Amsterdam čini gradom sa najvećim brojem bicikala u odnosu na broj stanovnika na svetu); činjenica da ovaj grad preseca preko 100 km rečnih kanala (više nego u Veneciji) i da neki njegovi stanovnici tehnički žive u brodićima/kućama na vodi; da se u njemu nalaze najlepši vrtovi i muzeji sveta, kao i to da ovde možete videti izložbu pravih ljudskih tela! 

Razglednica iz Amsterdama, privatna arhiva

Najlepša bašta na svetu - Keukenhof

Razlog zbog kojeg stotine hiljada turista u prolećnoj sezoni poseti Amsterdam je sezona lala, cveća koje učini da ceo grad postane prelepa, šarena i mirisna bašta. Gde god da usmerite svoj pogled, od sredine marta do sredine maja, ugledaćete ovo divno cveće koje je, uz vetrenjače i drvene klompe, simbol ovog evropskog grada. U mestu Lise, nedaleko od Amsterdama, nalazi se jedna od najpoznatijih bašti na svetu, za koju mnogi tvrde da je i najlepša. U pitanju je “Keukenkof”, vrt koji se prostire na oko 32 hekatara zemljišta, što ga, pored jednog od najlepših čini i jednim od najvećih parkova na svetu!

Keukenkof, Izvor: Keukenhof.nl

Ovo mesto otvoreno je samo tokom prolećnih meseci, a u njemu možete videti najrazličitije vrste lala, zumbula i drugog prolećnog cveća, posetiti izložbe, umetničke instalacije i prisustvovati muzičkim koncertima i drugim zanimljivim aktivnostima. Posebnu čar prilikom obilaska predstavljaju jezerca, uređeni travnjaci, zatvorene staklene bašte i fantastičan pogled na  nepregledna polja lala, sve dokle vam pogled seže. Za posetu će vam biti potrebno i nekoliko sati, a trudite se da izaberete sunčan i lep dan. Imajte na umu da je vreme u ovom delu Evrope veoma promenljivo, te da vas za čas mogu izenaditi kiša ili grad, koji se brzinom svetlosti smenjuju sa lepim vremenom. 

 

Lale u punom cvatu, privatna arhiva

Muzej Van Goga

Jedna od nezaobilaznih stanica u Amsterdamu je čuveni muzej Vinseta van Goga, posvećen životu i delu ovog čuvenog holandskog slikara. Dobro povezan prevozom sa svim delovima grada, muzej Van Goga - delo arhitekte Gerita Ritvelda kombinuje modernistički dizajn sa funkcionalnoću i estetikom. Ovde se nalazi jedna od najvećih kolekcija Van Gogovih slika na svetu, a posetioci imaju ekskluzivnu priliku da uživo vide čuvena dela poput Suncokreta, Bademovog drveta u cvetu, Ljudi koji jedu krompir, Autoportreta sa sivim šeširom, ali i da se upoznaju sa životom i delom ovog poznatog slikara…

 Muzej Van Goga, Amsterdam, Izvor: Muzej Van Goga, Amsterdam

Pored stalne postavke Van Gogovih dela, muzej redovno organizuje specijalne izložbe koje istražuju život i rad ovog umetnika, kao i uticaj njegovog stvaralaštva na savremenu umetnost. Muzej takođe ima bogat program edukacije koji uključuje radionice, predavanja i vođene ture prilagođene posetiocima svih uzrasta i nivoa interesovanja. Nakon obilaska muzeja možete posetiti veliku prodavnicu sa suvenirima i kupiti zanimljive predmete sa motivima Van Gogovih slika…

 “Suncokreti” i “Bademovo drvo u cvetu”, izvor: Muzej van Goga

Body worlds muzej 

Ako ste ikada poželeli da saznate kako funkcioniše ljudsko telo i pogledate ga iznutra, ali niste imali priliku da studirate medicinu, onda morate posetiti Body wolds muzej u Amsterdamu! Ovde ćete, verovali ili ne, moći da vidite konzervirane delove tela pravih ljudi, koji su ista zaveštali za ovu vrstu upotrebe. Poprečni presek glave i mozga, nervni i krvni sistem, srce, jetra i pluća samo su neki od delova ljudskog tela koji se mogu videti u ovom, malo je reći, neobičnom muzeju. Kako izgledaju pluća pušača u odnosu na pluća nepušača? Kako izgleda zdrava, a kako bolesna jetra? Više ne morate da se pitate. 

 Poprečni presek glave i prikaz muskulature, lična arhiva

Za ovakvu vrstu uvida u ljudsko telo zaslužna je metoda “plastinacije”, tehnika koja omogućava pripremu bioloških tkiva za izložbu ili obrazovne svrhe. Ova metoda omogućava očuvanje tkiva dugoročno, zadržavajući njihovu originalnu strukturu i oblik. Proces plastinacije uključuje nekoliko koraka: fiksaciju, dehidrataciju, impregnaciju i polimerizaciju, a rezultat je ljudsko telo koje izgleda gotovo identično kao u trenutku umiranja. Trenutna izložba u ovom muzeju istražuje način na koji zdrav život utiče na naše celokupno zdravlje, ali i na količinu sreće koju posedujemo. Iako je Body Worlds muzej stekao ogromnu popularnost, izložba ljudskih tela i dalje izaziva etičke kontroverze i pitanja da li je u redu ista koristiti u umetničke i edukativne svrhe… 

 Igra kartama, lična arhiva

 Heineken Experience 

Kažu da je tajna dobrog piva u dobroj vodi. Sudeći po tome, voda u Amsterdamu je odličnog kvaliteta. U ovom gradu sa ponosom pričaju o nadaleko čuvenom Hajneken pivu koje u ovom gradu, čini se, ima bolji ukus nego bilo gde na svetu. Ako ste se i vi poželeli da probate čašu (ili dve) svežeg i hladnog Hajnekena, onda je pravo vreme da posetite “Heineken Experience”, muzejsko-turističku atrakciju koja se nalazi u nekadašnjoj Hajneken pivari, koja  ovaj napitak proizvodi od daleke 1867. godine. 

 Proizvodnja piva, lična arhiva.

Posetioci ovog mesta imaju jedinstvenu priliku da saznaju više o bogatoj istoriji i procesu proizvodnje piva kroz interaktivne izložbe, audiovizuelne prezentacije i simulacije. Tokom posete, možete proći kroz autentične delove stare pivare, videti stari pivski kazan, prostorije za fermentaciju i pakovanje, a zahvaljujući tehnologijama poput virtuelne stvarnosti iskusićete i proces stvaranja piva iz perspektive pivske flaše. Posetioci mogu naučiti o tome kako je Hajneken postao globalni brend i proširio se širom sveta, a na ovom mestu otkriće im se i tajni sastojci koji se nalaze u svakoj flaši piva.

 Tajna dobrog piva; lična arhiva

Najbolji deo obilaska muzeja je degustacija piva, koja vas očekuje na kraju ovog uzbudljivog muzejskog putovanja. Ono će vas odvesti u Hajneken bar u kome sveže, hladno i ukusno pivo ne prestaje da se toči. Na kraju svoje posete, možete kupiti neki od autentičnih suvenira, a najzanimljiviji među njima je definitivno personalizovana flaša Hajneken piva koja može sadržati vaše ime ili neki drugi željeni natpis, a za vas je pune i proizvode, na licu mesta!