Sreda, Jul 24, 2024

Golijski biseri

U zaštićenom području na planini izuzetno bogatoj šumama nedaleko od sela Devići nalaze se skriveni biseri koje pohode uglavnom planinari i zaljubljenici u prirodu.

Reka Izubra probija se kroz predele koje krase guste meštovite šume u kojoj najviše ima bukve i graba, ali i zimzelenih stabala smrče, formirajući kanjon i nestvarne kaskadne vodopade.

Na oko 1.100 metara nadmorske visine, trasi od Devića ka Rudnom su dva velika i nekoliko podjednako lepih, ali manjih vodopada. Na pojedinim mestima voda se obrušava sa nekoliko desetina metara pa su prizori vredni divljenja.

''Markirali smo pešačku i planinarsku stazu do vodopada Izubre od oko 5 kilometara, tako da je planinari često koriste. Da se sa glavnog puta iz Devića do vodopada stigne potrebno je nešto više od sat vremena pešačenja, a na odvajanju reke nalazi se i prelep izvor na kome često grupe zastanu radi okrepljenja.'' Kaže Aco Marković iz Planinarskog društva ''Golija'' iz Ivanjice.

I svedočenja planinara i gostiju koji dok borave u seoskim domaćinstvima na Goliji posete vodopade Izubre su podjednako upečatljiva. Na toj stazi mogu videti i poneku divlju životinju, a tokom leta ubrati plodove raznog šumskog voća ili pečuraka.