četvrtak, avgust 11, 2022

Savina isposnica na Kablaru

Sa vrha planine Kablar pruža se jedan od najveličanstvenijih pogleda na reku Zapadnu Moravu čiji je meandar zaštitna slika čačanskog kraja. Svega petnaest-ak kilometara udaljen od Čačka, gorostasni Kablar nalazi se na skoro 900 metara nadmorske visine, a osim pitomih šuma, krševitih moćnih stena i predivnog pogleda, svojim posetiocima daruje i pravo blago: niz srednjovekovnih manastira i crkava koje su vešto sakrivene od oka posmatrača.

Veliki broj vijugavih puteva vodi do vrha. Jedan od njih, nimalo lak i prohodan, preko šume i krševitih gromadnih stena, prolazi pored isposnice Svetog Save, u narodu poznatije pod nazivom ''Savinje''.

Daleko od očiju - blizu srca

Ukoliko pokušate da isposnicu Svetog Save ugledate sa glavnog puta u podnožju planine, teško da ćete bilo šta primetiti. Skrivena u kamenom kršu visokih stena, vešto čuvana kao tajna za koju zna mali broj ljudi, Savina isposnica se putniku namerniku odaje metalnim krstom koji se iz daljine vidi samo sunčanim danima. Čak i kada je ugleda, putnik pretpostavi da je do nje teško, pa i nemoguće stići.

Nedaleko od restorana ''Dom'' u Ovčar Banji jedna mala, gotovo nevidljiva staza vodi u obližnju šumu, a putokaz kaže da u tom smeru treba da ide onaj ko želi da obiđe lokalitet ''Savinje''.

Prvi deo staze nije naročito težak kada je o usponu reč. Put ka Savinju traje oko 45 minuta laganog hoda i počinje šetnjom kroz šumu, dok nešto kasnije putnika očekuje zahtevan uspon, težak čak i onima koji su u dobroj kondiciji.

Velike krečnjačke litice otežavaju normalan hod, pa svaki korak pri vrhu postaje napor. Teži deo staze, na svu sreću, dodatno je obezbeđen rukohvatima koji u ključnim trenucima znatno olakšavaju penjanje. Na dva mesta nalaze se i odmorišta, na kojima valja zastati i okrepiti se, pre nego što se put nastavi.  Prvo odmorište pruža veličanstven pogled na meandar reke Morave, pa penjači ovde zaborave na muku i bol u mišićima.

Kada se savlada i najteža prepreka, osvane čudesna pećina i mala crkva u steni. Tišina Kablara i zvuk ptica koje se gnezde u stenama dodatno pojačavaju utisak.

Čudotvorna voda i poduhvat Vladike Nikolaja

Upravo na ovom mestu, tik pored crkve, nalazi se izvor vode za koju narod veruje da je čudotvorna i lekovita. Legenda kaže da se tu podvizavao veliki srpski svetitelj – Sveti Sava. Kako ovde nije bilo izvora, Sava se pomolio Bogu. Potekla je čudotvorna voda za koju se smatra da leči razne bolesti,naročito bolesti očiju. Oni koji imaju ovu vrstu problema, vodu koriste kao kapi za oči. Zapremina izvora nije velika, svega četiri do pet litara, a voda teče polako, gotovo ''kap po kap''.

O daljoj istoriji ovog mesta ne zna se mnogo. I ono što je poznato smešteno je u domen legende. Sasvim je izvesno da je na ovom mestu nekada bila takođe crkvica ili ''kelija isposnica'' koja je porušena za vreme Turaka. O tome govore i ostaci fresaka, kao i fragmenti raznobojnog maltera koji su pronadjeni baš na ovom mestu.

Za nastanak crkve koja i danas postoji zaslužan je Vladika Nikolaj Velimirović koji je za vreme svog službovanja u Žičkoj eparhiji formirao ''Bogomoljački pokret'' i započeo obnovu i izgradnju mnogih porušenih manastira, među njima i ove crkve posvećene Svetom Savi. Crkva  je izgradjena 1939, a osveštana sledeće godine.

Danas je Savinje metoh manastira Preobraženje, a na ovom mestu se, verovali ili ne, služe liturgije i to najčešće praznicima koji su vezani za Svetog Savu. Malobrojni vernici neobičan put do crkve prelaze penjući se preko neprohodih stena.b Osim zadovoljstva liturgije, na ovom mestu moguće je prisustvovati i neobičnom prizoru izlaska sunca iza planina.

Pogled ka Ovčaru

Ovo mesto je, kako ornitolozi kažu, i stanište veoma retkih ptica koje se viđaju u blizini isposnice. Jedna od njih je ''planinski popić'' (Prunella collaris) koji nastanjuje visokoplaninske kamenjare. U blizini crkve moguće je sresti i ''puzgavca'' (Tichodroma muraira), pticu koja se retko viđa.

Planinski popić-foto Dragiša Petrović

Planina Kablar posećena je tokom cele godine, ali se čini da je njen turistički potencijal u velikoj meri zapostavljen. Na levoj obali Morave na padinama Kablara nalazi se poneka kuća i veliki broj vikendica koje uglavnom služe za odmor tokom leta, ređe za izdavanje. Fascinira i podatak da na Ovčaru i Kablaru ima čak 38 izvora čiste vode, a Ovčar Banja čuvena je po termalnoj vodi koja leči reumatske, ali i mnoge druge tegobe.

Čudo u steni: Savina isposnica na Kablaru

Ovaj kraj Srbije poznat je pod nazivom srpska Sveta Gora, budući da su se na ovo mesto u srednjem veku doselili monasi sa Atosa, bežeći od turske najezde. Drugi talas dolaska monaha na ove prostore usledio je posle bitke na Marici - 1371. godine.

Na padinama Kablara , osim isposnice svetog Save, nalaze se i manastiri Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje i Nikolje. U manstiru Blagoveštenje zamonašio se Patrijarh Pavle, dok je manastir Nikolje čuven po tome što je tokom Drugog srpskog ustanka kao skrovište služio Milošu Obrenoviću. U manastiru Nikolje nastalo je i čuveno ''Nikoljsko jevanđelje'' koje je bilo pohranjeno u Narodnom muzeju u Nišu. Jevanđelje je nestalo,da bi kasnije bilo pronađeno u dalekom Dablinu u Irskoj – gde se i danas nalazi.

Kablar je planina iznenađenja, pa čak i oni koji žive u njegovoj neposrednoj blizini često čuju priče o mestima koje na Kablaru još nisu posetili. Jedna od njih je upravo priča o Savinoj isposnici…

Piše: Srbislava Todorović