Četvrtak, Jul 25, 2024

Dom kulture za primer

U Domu kulture ''Vojislav Ilić'' na Rudniku održan je 28. Sabor izvornog narodnog pevanja ''Vidovdanski sastanak'' na kome su nastupile pevačke grupe, a tom prilikom tradicionalno dodeljene su gramate i zlatne plakete udruženja ''Rudničana''.

''Na bini našeg Doma ove godine predstavilo se i nadmetalo u lepoti glasa, stasa i narodnih nošni trinaest ženskih i muških mladih pevačkih grupa'' ističe upravnik Doma kulture Momčilo Paunović upućujući zahvalnost svima koji su doprineli da tradicionalna manifestacija protekne u najboljem. ''Posebno dugujem zahvalnost žiriju predsednici Svetlani Azanjac, Ivani Todorović i Prof. dr Dragoljubu Bajiću'' dodaje Paunović.

''Vidovdanski sastanak'' samo je jedan od događaja koji se organizuje u toj ustanovi na planini Rudnik, jednoj od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji.

Dom kulture ''Vojislav Ilić'' jedan je od retkih Domova koji ima nebrojeno događaja za sve generacije i koji je kulturni svetionik u varošici na istoimenoj planini.

''Samo u prošloj godini organizovali smo 72 različita događaja, što praktično znači da smo više od 200 dana imali posetioce. Trudimo se da uvek bude kvalitetnog dešavanja za sve generacije i različite ukuse'' kaže Paunović i dodaje da se pod okriljem Doma kulture na Rudniku organizuju likovne izložbe, pozorišne predstave, filmski i muzički program, brojne radionice, promocije knjiga, pesničke večeri.

Domaćini su i likovnih kolonija umetnika.

Vrata Doma kulture otvorena su mladim stvaraocima, đacima. Često se organizuju radionice u kojima učestvuju rudnički učenici, ali i najmlađi gosti Rudnika, koji često odsedaju u dečjem odmaralištu ili hotelu.

Ove godine u Domu kulture na Rudniku održana je i ''Evropska konferencija studenata tehnike i tehnologije'' u organizaciji Udruženja studenata tehnike Evrope iz Beograd na kojoj je učestvovalo više od 180 studenata iz 30 država.

''To je bila jedinstvena prilika da ugostimo studente iz 80 i više gradova Evrope. Oni su primili moje sugestije šta videti na Rudniku, koje znamenitosti treba posetiti, tako da su uz rad imali i veoma zanimljivo ispunjene dane. Upoznali su Rudnik i uživali, kao i mi sa njima. Zaista mogu da kažem da je to bila jedna izuzetna grupa mladih ljudi, koji su puni života, entuzijazma, kulturni, obrazovani, vaspitani ja sam kao pojedinac presrećan zato što su oni bili na Rudniku'' objašnjava Paunović.

Dom kulture ''Vojislav Ilić'' na Rudniku rekonstuisan je pre deset godina uz pomoć kompanije Rudnik i flotacija ''Rudnik'' koja je primer prve i najbolje privatizacije rudnika u Srbiji. Uz održavanje objekta Doma oni pokrivaju troškove organizacije događaja, kojih je nebrojeno, kao nigde u Domovima kulture u Srbiji. Za primer.