Sreda, Jul 24, 2024

Novi sjaj poznatog izletišta

Odavno je planina Rudnik postala prepoznatljivo mesto na turističkoj mapi. Od kako je Ivan Jakovljević u svom selu Mutanj napravio i postavio natpis ''Srpski Holivud'' pohode ga turisti, izletnici, zaljubljenici u prirodu. Sada su slova koja se jasno vide sa Ibarske magistrale i puta koji od Mladenovca vodi preko Rudnika obnovljena, a dodata je i šajkača, kao prepoznatljiv simbol Srbije.

Rudničanin sa milion ideja, Ivan Jakovljević poznatiji kao Ivo Car kaže da je na slovo H dodata šajkača na kojoj piše ''srpski''. ''Pošto je naš Holivud u centru Šumadije, želeli smo da bude autentičan pa smo dodali šajkaču i sudeći po reakcijama posetilaca mislim da smo napravili pun pogodak. Slova su postavljena pre 17 godina i bila su zaista dotrajala, pa smo uz finansijsku pomoć mog brata Ivana Stojanovića iz Gornjeg Milanovca, rekonstruisali čitav natpis'' kaže Ivo i dodaje da su mu da zameni slova, prefarba i postavi na nove drvene nosače pomogli pre svega supruga, ali i komšije i rodbina. 

Do natpisa ''Srpski Holivud'' u selu Mutanj koji podseća na onaj iznad Los Anđelesa dolazi se kroz Smaragdni grad, kroz Zemlju čarobnjaka iz Oza i prelepu šumu. A na proplanku razne atrakcije koje su stvorili Ivanove ruke i mašta.

Tako se posetioci mogu ljuljati na najvećoj adrenalin ljuljašci, napraviti najbolje fotografije za društvene mreže na šumadijskoj praćki, kojom bi se moglo katapultirati direktno na Ostrvicu. 

Često ovo zanimljivo mesto posećuju zaljubljeni parovi za koje je Ivo napravio ludi kamen, zatim platformu ljubavi idealnu za prosidbe i iskazivanje najlepših osećanja. Tu su i putokazi, ali i pogled na prelepe rudničke predele.

Iz godine u godinu sve više ljudi posećuje Srpski Holivud. ''Mislim da ne postoji država na svetu iz koje nas turisti nisu posetili'' kaže Jakovljević i objašnjava da su upravo pozitivni utisci gostiju prava motivacija za svaki novi korak.

Ivo Car se nikada nije pokajao što je ostao na selu. Zaposlen je u rudniku ''Rudnik i flotacija'' na istoimenoj planini  koji su dosta doprineli da se upusti u ovaj poduhvat, a porodica mu je glavni oslonac. Ideja ima na pretek, pa i puno planova. Voleo bi da put do ove atrakcije nije uzak i blatnjav, a mašta i da kompletira turističku ponudu izgradnjom restorana i smeštajnih kapaciteta. 

Za sve to potprebna su ulaganja koja prevazilaze njegove mogućnosti. No, ni 2007.godine kada je podigao kredit za postavljanje slova nije slutio da će ''Srpski Holivud'' postati fantastično izletište, pa se možda i svi njegovi snovi ostvare.

Da je rudnička atrakcija veoma popularna i na društvenim mrežama uverite se na Instagram profilu Srpskog Holivuda!