Četvrtak, Jul 25, 2024

Smederevski čuvar kulturne baštine

U izuzetnom prostoru smederevskog zavičajnog muzeja hronološki se mogu sagledati prohujale epohe grada na Dunavu. Iz burne i značajne prošlosti sačuvani su brojni predmeti pronađeni na teritoriji Smedereva i okoline.

Postavka ''Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture'' govori o periodu kada je Smederevo postalo politički, ekonomski i trgovački, ali i crkveni i kulturni centar Srbije. Tvrđava je zapravo bila čitav grad, koji je u novoj prestonici srednjovekovne države izgradio despot Đurađ Branković. Ova tvrđava na Dunavu predstavlja najviše dostignuće tadašnjeg srpskog vojnog graditeljstva.

Kameni ukras rozeta iz Smederevske tvrđave iz 15.veka i figura Jerine Branković, u narodu prozvane ''Prokleta Jerina'', neki su od istaknutih predmeta koje posetioci muzeja mogu videti.

Deo postavke govori o letnjem dvoru dinastije Obrenović, jednom od retkih sačuvanih letnjikovaca Obrenovića, o kraljevom vinogradu, a među eksponatima je i bista Srpske kraljice Natalije Obrenović koja je često boravila u Smederevu. Bistu je izvajao mađarski umetnik Alajoš Štrobl.

Smederevski kraj je oduvek poznat po vinogradarstvu, otuda je deo izložbe muzeja posvećen grožđu, a prikazano je šta je sve korišćeno u proizvodnji vina i preradi grožđa i koje su se poznate porodice bavile vinogradarstvom. Mnogi istaknuti ljudi tog vremena kupovali su zemlju i podizali vinograde u blizini kraljevog vinograda.

Jedan deo posvećen je i gvožđu kao simbolu industrijalizacije Smedereva, pa postavka govori o urbanom razvoju grada, a sve ih povezuje Dunav pa prostorom dominira i veliki čamac sa ribarskim mrežama.