Sreda, Jul 24, 2024

Tragovi u kamenu

Prema legendi kada je Sveti Sava prelazio planinu između čačanske kotline i Dragačeva, ispred jednog izvora u selu Goračići ostali su tragovi u kamenu. Uz otisak stope Rastka Nemanjića vidljivi su ostisci četiri konjska kopita. Meštani su izvorište ogradili i veruju da je to sveto mesto.

U Dragačevu još uvek čuvaju legendu da je upravo na Jelici okamenjen trag srpskog svetitelja. Veruje se da je odbegli mladi Rastko Nemanjić prolazeći kroz šumovite predele kraj izvora seo da se osveži i odmori.

Na izvorište redovno dolaze žitelji Goračića i drugih sela, vodu obogaćenu sumporom koriste za piće i umivanje. Zbog Savinih stopa to mesto pohode i mnogi izletnici koji uživaju u prirodnim lepotama dragačevskog kraja.

Brojna su mesta širom Srbije koja po narodnom verovanju kriju tragove Svetog Save. Uz izvor na Jelici jedno je od njih gde su ostala svedočanstva u kamenu.

U selu Goračići je najstarija crkva u Dragačevu. Hra posvećen Presvetoj Bogorodici, datira iz 1807. godine i pod zaštitom je države.