Sreda, Jul 24, 2024

Šansa za razvoj sela

Ivanjički kraj odiše lepotom i iskonskom prirodom. Nepregledni planinski predeli prava su zelena oaza i najlepša slika Srbije. U skladu sa prirodom žitelji udaljenih sela ivanjičke opštine oduvek žive. Bave se poljoprivredom i stočarstvom i čuvaju vekovna ognjišta. 

Među njima su pre svega sela poznata po tome što su pioniri ruralnog turizma u Srbiji, ali je i sve više domaćina koji uz svakodnevne poslove na imanju rado dočekuju goste. Ima i onih koji su se opredelili da se bave turizmom, izgradili dobre smeštajne kapacitete i započeli ozbiljan posao. Jer upravo u turizmu vide šansu za opstanak sela.

Janko Grbić direktor Turističke organizacije Ivanjica kaže da se je u toj opštini ozbiljan deo u ruralnom području. ''Obzirom da ljudi, naši izdavaoci smeštaja prepoznaju turizam kao budućnost sve više imamo izdavaoca smeštaja u ruralnim područjima koji se opredeljuju za pruženje usluge smeštaja i usluge ishrane u svojim seoskim turističkim domaćinstvima. Obzirom da je agroturizam budućnost turizma na selu sve više imamo gostiju koji se interesuju za boravak i da provedu svoj odmor u prirodi i da dožive selo na pravi način.''

''Obzirom da izdavaoci smeštaja prepoznaju da pored svojih poljoprivrednih aktivnosti koje imaju da mogu ostvariti dodatni prihod, a mi sa druge strane kao turistička organizacija smo svedoci da turizam na selu je u ozbiljnom razvijanju i da imamo sve više izdavaoca smeštaja koji se uključuju u našu turističku ponudu u narednom periodu očekujemo da u svakom od u ruralnom području koje okružuje Ivanjicu imamo po neko seosko turističko domaćinstvo. Očekujemo da to bude u narednom periodu u znatnom usponu.'' navodi Grbić.

Boravak u ivanjičkom kraju u seoskim turističkim domaćinstvima donosi ne samo odmor u prirodnom ambijentu. U ponudi je smeštaj po visokim standardima u turizmu, skoro svaki objekat ima bazen, a usluga se sigurno može porediti sa najboljim hotelima, uz gostoprimstvo ivanjičkih domaćina. U predelu bogatom šumskim plodovima i gajenim kulturama gosti mogu da vide zanimljive kulturno istorijske spomenike, prirodne retkosti i dožive nezaboravan odmor.

Janko Grbić direktor Turističke organizacije Ivanjica podseća da gosti koji dođu u Ivanjicu i koji se odluče da provedu svoj odmor u ruralnim područjima u seoskim turističkim domaćinstvima uživaju u zdravoj organskoj hrani, u čistoj izvorskoj vodi, u svežem vazduhu. ''Uz to imamo i aktivan odmor u prirodi jer turistička organizacija opštine Ivanjica trudi se da u svakom ruralnom području gde imamo seoska turistička domaćinstva uredimo pešačke staze, biciklističke staze, tako da gostima omogućimo i taj vid aktivnog odmora u prirodi. Tako da trudimo se da upotpunimo i da im odmor učinimo što boljim i ugodnijim u tim mestima koja izaberu.'' kaže Grbić.

Domaćini na obroncima Javora, Golije i Mučnja veruju da je razvoj turizma jedna od šansi za opstanak prelepih planinskih sela. Uz očuvanje prirodnog bogatstva koje krasi ivanjički kraj žele da gosti uživaju u tim blagodetima i da im se uvek rado vraćaju.