Četvrtak, Jul 25, 2024

Majka svih crkava

Jedan od najvećih srpskih srednjovekovnih manastira, zadužbina Stefana Nemanje, manastir Studenica nalazi se u dolini istoimene reke, nedaleko od mesta Ušće i Kraljeva. Svrstava se među najlepše i najznačajnije srpske svetinje.

U podnožju Radočela i Čemerna, rodonačelnik moćne vladarske dinastije Nemanjića gradio je Studenicu u period između 1186. i 1193.godine. Crkvu je posvetio Bogorodici "Dobrotvorki" - Uspeniju Presvete Bogorodice.

Do 1215.godine Studenicom je upravljao Sveti Sava. U tom period postala je crkveni centar Srbije. Zadužbina utemeljivača srpske države je kulturni, duhovni, obrazovni, ali i medicinski centar srednjovekovne Srbije u kome je osnovana i prva bolnica.

Čitav manastirski kompleks čine konak i tri crkve. Studenica predstavlja najreprezentativniji primer raškog stila u arhitekturi, a po uzoru na nju kasnije su nastali brojni hramovi. Fasade Bogorodičine crkve urađene su od blokova belok mermera.

Crkva svetog Joakima i Ane poznata kao Kraljeva crkva, po ktitoru kralju Milutinu, izgrađena je 1314.godine. Uz njih su crkva svetog Nikole - Nikoljača i ostaci zidina crkve najverovatnije posvećene Svetom Jovanu Krstitelju.

Studenica je nepokretno kulturno dobro Srbije i spomenik kulture od izuzetnog značaja. U noj je sačuvan deo bogatstva. U manastirskoj riznici i danas se čuvaju vredne zbirke dragocenih bogoslužbenih predmeta i ikona.

Remek delo iz XIII veka, spomenik kulture i duhovnosti, jedan je od prvih srpskih srednjovekovnih manastira koji je 1986. upisan u registar Uneskove baštine čovečanstva.

Carska lavra Studenička nazvana je "majkom, korenom i glavom svetih crkava u Srbiji". U njoj se nalaze mošti velikog župana Stefana Nemanje i njegovih sinova Vukana i Stefana Prvovenčanog.