Petak, April 19, 2024

Muzej prirodnih termalnih rariteta

U najnižem delu klisure Velikog Rzava, najčistije reke Srbije nalazi se Visočka Banja. Zbog retkih visećih termi, izvora u stenama iznad korita reke i toplim izvorima mineralne vode spada u retke banje ne samo na našim prostorima, već i nekadašnje Jugoslavije.  

Ovaj izvor mineralne vode koja na više mesta izbija iz dubina nalazi se u selu Visoka, po kome je i dobila ime. Do nje kroz klisuru možete stići putem koji vodi uzvodno uz reku, a do samih izvorišta stazom na levoj obali Velikog Rzava.

Izvorišta vode čija je temperatura 27 stepeni Celzijusa se nalaze na 600 metara nadmorske visine, izviru u stenama i iznad korita što ih svrstava u retke viseće terme. 

Ipak, banja u prelepom kanjonu najčistije srpske reke, u prirodnoj oazi u Srbiji nije dovoljno iskorišćena. Najčešće je posećuju meštani Arija, Užica, Čačka, Ivanjice, ali i turisti, ljudi željni mira i relaksacije.

U Visočkoj Banji napravljena su dva kupatila, dva bazena u kojima u svako godišnje doba možete sresti ljude koji se banjaju.

Visočka Banja nije kraj glavnog puta, pa se u nju upućuju samo oni koji su čuli o njenim lekovitim dejstvima i lepoti prirode. Poznata je po lečenju reume, a veruje se da pomaže kod nervnih i srčanih bolesti,  poboljšava vid, a blagotvorno deluje i kod kožnih oboljenja.

Mnogi koji putuju Srbijom tek otkrivaju dragulje u okolini Arilja kao što je Visočka Banja, koja se po mnogo čemu može svrstati u prirodno turističke atrakcije.

Za avanturiste sigurno je da će uživati u otkrivanju kanjona Velikog Rzava, a mnogi neće odoleti uživanju u toploj, bistroj vodi u kojoj su se, po predanju, lečili kosovski junaci.