Petak, April 19, 2024

Zaštićene lepotice

Oduvek su prve asocijacije na orhideje egzotična mesta u tropskim predelima. Manje je poznato da su orhideje najbrojnija grupa cvetnica kojih u Srbiji ima više od 50 vrsta. Odomaćile su se u umerenoj klimatskoj zoni, u šumskim, livadskim i pašnjačkim staništima, kao i u ekosistemima tresava i močvara.

Najviše predstavnika divljih orhideja beleži se u Zapadnoj Srbiji. Mogu se naći od nešto manje od sto do skoro 2.000 metara nadmorske visine. Većina se nalazi na Crvenoj listi flore Evrope, a sve su zaštićene Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore.

Orhideja Anacamptis morio, jedna je od najrasprostranjenijih u Srbiji. Mnogi je poznaju pod imenom kaćun, a među prvim divljim orhidejama u prirodi cvetaju već u aprilu.

U Ovčarsko kablarskoj klisuri kod Čačka beleži se 26 vrsta biljaka karakterističnog oblika cvetova. Prve divlje orhideje mogu se pronaći krajem aprila, početkom maja, a neke cvetaju i krajem jula.

U zaštićenom području Predela izuzetnih odlika u Ovčarsko kablarskoj klisuri među više od 840 biljnih vrsta rastu raznovrsne orhideje, što ga svrstava u jedno od najznačajnijih područja u Srbiji u kojima se izuzetne biljke mogu pronaći.

Orhideje su poznate po bogatstvu taksona, kompleksnoj ekologiji i velikom broju ugroženih vrsta. Zabranjeno ih je brati, a preporučljivo uživati u njihovoj lepoti.

Jedinstvene samonikle biljke upotpunjuju mozaik bogate flore ne samo Ovčarsko kablarske klisure.

Stručnjaci kažu da su divlje orhideje najsavršeniji organizmi.

Atraktivne divlje orhideje od prolećnih do letnjih dana krase mnoge livade i pašnjake u zapadnoj Srbiji.