Četvrtak, Jul 25, 2024

Rimske terme u centru Čačka

U centru Čačka nalazi se izuzetno arheološko nalazište-  Rimske terme koje prkose vekovima. One su jedine konzervirane i prezentovane kasno antičke rimske terme na teritoriji zapadne Srbije.

Biser rimske arhitekture sagrađene su krajem III i početkom IV veka naše ere od kamena i opeke koji se i danas mogu videte na lokalitetu i danas svedoče o značajnoj društvenoj ulozi rimskog kupatila iz tog doba.

''Prilikom iskopavanja temelja stambeno-poslovne zgrade u centru Čačka, u delu između Gospodar Jovanove ulice i Gradskog šetališta, iza hotela ''Beograd'', u neposrednoj blizini Doma kulture i na oko 200 m jugo-jugozapadno od Narodnog muzeja, otkriveni su ostaci građevine iz rimskog doba, čiji je naziv ostao odomaćen u stručnim krugovima i turističkoj mapi kao Rimske terme.'' kažu u Narodnom muzeju u Čačku.

Bile su ne samo prostor u kome se kupalo i vežbalo već su se tu ljudi družili, sklapali poslove. Zanimljivo je da terme u centru Čačka svedoče da su Rimljani imali i podno i zidno grejanje.

U Narodnom muzeju u Čačku ističu da očuvani deo ima površinu od oko 340 kvadratnih metara. ''Terme su se sastojale od osam prostorija koje su orijentisane pravcem istok – zapad. U osnovi građevine se nalaze tri niza prostorija, od kojih su severni i centralni niz korišćeni kao prostorije za presvlačenje, vežbaonica i kupatilo sa hladnom vodom. Južni niz prostorija sastojao se od odaja sa vrućim kupatilom i saunom, odnosno nužnikom. Princip po kojim su terme sagrađene je korišćenje toplog vazuha za zagrevanje bazena sa vodom putem podnog i zidnog grejanja.'' kažu u ovoj ustanovi i dodaju da su podovi prostorija termi koje su zagrevane bili su formirani nad stubićima zidanim od opeka. Voda je zagrevana putem ložišta sa spoljašnje strane objekta, a potom je topao vazduh kružio ispod podova bazena i kroz šuplje zidove termi. Кroz terme voda je sprovođena keramičkim cevima, dok su za odvod bile korišćene olovne cevi.

Ova građevina je deo većeg kompleksa iz vremena kasne antike (IV i V veka) koji je zauzimao prostor današnjeg centra Čačka.

Rimske terme su proglašene za spomenik kulture i o njima se stara Narodni muzej u Čačku.