Ponedeljak, Mart 04, 2024

Mrčajevci se odužili Obrenu Pjevoviću

Nema čoveka koji u Srbiji ne zna pesme izuzetnog narodnog stvaraoca. Pevaju se na veseljima, koncertima, u kafanama. Iako je Obren Pjevović bio zemljoradnik iz Mrčajevaca u narodnoj kulturi ostavio je neizbrisiv trag. Kao samouki tekstopisac i kompozitor stvorio je više od stotinu pesama, koje i danas pevaju najpoznatiji pevači. 

Obren Pjevović je rođen u Donjoj Gorevnici 1919.godine. U Mrčajevce se preselio 1941. U njegovoj kući sada živi unuk Dušan, koji se pre nekoliko godina vratio iz Kanade i sa suprugom Marijom i sinom Teodorom vratio u kuću svog oca i dede.

‘’Rodio sam se malo pre dedine smrti, ali sam dosta o njemu slušao od porodice i zaista smo ponosni što će ostati deo istorije. Obrenovo ime će živeti dugo, zbog svega što je učinio, a evo i zbog ulice sa njegovim imenom.‘’ kaže Dušan Pjevović, Obrenov unuk.

Inicijativa da ulica kraj Obrenove kuće sada nosi njegovo ime stigla je od Mrčajevčana Miluna Tošića i Luna Levajca. ‘’Želeli smo da ostane uspomena na čoveka koji je ostavio trag u kulturi ne samo naših Mrčajevaca. Da njegovo delo poštuju i buduće generacije.‘’ kaže Tošić.

Proslavljeni pevač narodnih pesama Miroslav Ilić seća se kada se pre 50 godina u kući Obrena Pjevovića rodila pesma ‘’Voleo sam devojku iz grada’’. ‘’Srećan sam što sam od jednog takvog čoveka učio ne samo o pesmama i pevanju,  već i o životnim vrednostima. Srpska kultura bazirana na srpskoj tradiciji bila bi siromašnija da čika Obren nije ostavio to što je ostavio i ulica sa njegovim imenom je nešto najmanje što je on mogao da dobije za ono što je ostavio iza sebe.’’kaže Miroslav Ilić.

Koliko je Obren Pjevović bio izuzetan čovek i stvaralac, potvrđuje i Miša Mijatović, harmonikaš i kompozitor. ‘’On je bio najveća legenda. Kao pesnik, kompozitor, kao ličnost i kao pojava. Bio je nadprirodno talentovan čovek iz naroda koji je obeležio epohu.’’ Kaže Mijatović koji je dosta sarađivao sa Obrenom i većinu njegovih pesama svirao i dodaje ‘’Od njega sam učio, bio mi je uzor. Zaista je dosta uticao na moju karijeru. Sve njegove pesme su evergrin. Jedini je slikao pesmu kao film da se gleda.’’

Kao što su Obrena Pjevovića nadživele njegove pesme tako će u njegovoj kući u Mrčajevcima živeti i uspomene. ‘’Planiramo da napravimo i jednu spomen ploču sa njegovim stihovima, a verovatno i muzej posvećen njemu.’’ Ističe Dušan, jedan od Obrenovih unuka.