Sreda, Jul 24, 2024

Selo čistog vazduha i zdrave hrane

Koštuniće nije teško naći. Bez obzira da li se odlučite da dođete nekim magistralnim putem od Čačka ka Valjevu ili od Gornjeg Milanovca do Požege. Ovo selo se nalazi i nedaleko od auto-puta Miloš Veliki, u blizini istorijskog Takova, na padinama Suvobora.

''Dobro došli u Koštuniće! U selo domaćina, zdrave hrane, čistog vazduha i prelepe prirode.'' Ovim rečima će vas dočekati Natalija Veselinović iz Turističko rekreativnog centra ''Momčilo Čeković''.

''Prvo smo etno i eko selo i nalazimo se u jednom od najlepših krajeva Srbije. U turističkom komleksu, rekreativnom centru ''Momčilo Čeković'' možete uživati u blagodetima odmora na selu, upoznati istoriju, okusiti hleb i proju od brašna mlevenog na vodeničkom kamenu, degustirati domaćinsku hranu i prerađene plodove ovog kraja. A da je kod nas sve u skladu sa prirodom uveriće vas domaća konfekcijska proizvodnja i proizvodnja eko kreveta.'' naglašava Natalija i dodaje da je u njihovom selu priroda podarila najlepše darove koje žele da podele sa dobronamernim gostima.

U Koštunićima se nalazi jedna moderno opremljena fabrika za proizvodnju zdrave hrane.

''Od prirode uzimamo najkvalitetnije plodove iz suvoborskih sela gde možete ubrati najlepše šljive, kajsije, kruške, maline. Na potpuno prirodan način od takve sirovine proizvodimo sokove, nektare, džemove, pekmeze, marmelade. Važno je da istaknemo, što nas sigurno može izdvojiti od drugih fabrika za preradu voća, da u našim proizvodima apsolutno nema konzervansa, radi se samo pasterizacija što je i potvrda zdravog proizvoda.'' Ističe Milan Milošević, iz fabrike bio hrane ''Grab''.

U ovom selu na padinama Suvobora je gotovo netaknuta priroda pa proizvode i najvalitetniji domaći med.

Koštunići su selo bistrih potoka, cvetnih livada i travnatih pašnjaka, raznovrsnih voćnjaka, zelenih šuma i plodnih njiva. Jedinstveno bogatstvo lepote i raznolikosti biljaka prikazali su i u knjizi ''Riznica zdravlja''. U njoj je slikovito opisano lekovito bilje koje možete pronaći u ovom kraju.

Sa livada i iz voćnjaka iz prvog eko sela stižu prirodni sokovi, nektari i džemovi, ali i rakija. Jedino tu se prozvodi rakija ''General''.

U skladnom spoju savremene tehnologije i duha srpske tradicije, po uzoru na tradicionalne recepture od voća iz ovog područja proizvode pet vrsta rakije. Proces pečenja rakije može da se obavlja tokom cele godine.

''Važno je napomenuti da destilat šljive mora da odleži najmanje godinu dana u hrastovim buradima kako bi dobio karakterističnu boju, ukus, miris, dok destilati od ostalog voća odležavaju u prohromskim cisternama.'' naglašava Nataša Veljović, tehnolog u pogonu za proizvodnju rakije.