Ponedeljak, Mart 04, 2024

Ekologija i zaštite životne sredine

U Gornjem Milanovcu održano je  takmičenje iz ekologije i zaštite životne sredine pod nazivom ''Eko- kviz'' na kom su se učenici sedam osnovnih škola kroz sportske igre, veštine i znanje iz ekologije, reciklaže i zaštite životne sredine borili za vredne nagrade.

U sportskoj hali ''Breza'' svaku školsku ekipu činio je po jedan đak iz petog, šestog, sedmog i osmog razreda gornjomilanovačkih škola, a u nekim igrama učestvovali su i nastavnici.

''Drago mi je da smo posle tri godine uspeli da organizujemo ovakav događaj, jer su deca ta koja će se u budućnosti baviti recikliranjem, selekcijom otpada i čuvanjem životne sredine i to treba da nauče već sada. Dobili smo pobednika kviza, to je OŠ ''Desanka Maksimović'' koja će naš grad predstaviti na republičkom takmičenju 21. aprila u Beogradu i mi ćemo ih tada bodriti i glasno navijati i nadamo se, pobediti'' rekla je Ivana Adamović, šefica Кancelarije za zaštitu životne sredine Opštine Gornji Milanovac.

Drugo mesto na takmičenju osvojila je ekipa OŠ "Momčilo Nastasijević", a treće OŠ "Sveti Sava".

Dodeljene su i novčane nagrade za ekipe koje su osvojile prva tri mesta. Za prvo mesto svaki đak iz takmičarske ekipe je dobio po 20. 000, za drugo po 15. 000 i za treće mesto po 9. 000 dinara. Ostali učenici, učesnici kviza dobili su zahvalnice i vaučere za kupovinu školskog pribora u gradskim knjižarama. Nagrade je dodelila Jadranka Dostanić, zamenica predsednika Opštine Gornji Milanovac.

''Čitava ideja Eko-kviza je podizanje svesti osnovaca o značaju očuvanja životne sredine i važnosti informisanosti o reciklaži i ekologiji uopšte. Ovo takmičenje kod nas traje od 2017. godine, ali je zbog pandemije korona virusa prekinuto. Želela bih da se zahvalim našim prijateljima iz Službe za ekološku edukaciju i informisanje JКP Beograd koji rade ovu priču i koji su uporni da naše mlade edukuju o zaštiti životne sredine i nadam se da ćemo i ubuduće održavati Eko-kviz u našoj opštini.'' rekla je Dostanić.

Sa takmičarima se družila i poznata Ljubica maskota JКP ''Gornji Milanova''.

Pokrovitelj manifestacije je Opština Gornji Milanovac, a organizator Кancelarija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opštine Gornji Milanovac, uz tehničku podršku Ustanove ''Sportsko – rekreativni centar'' Gornji Milanovac, JKP ''Gornji Milanovac'' i JКP ''Gradska čistoća''.

Izvor/ JКP ''Gornji Milanovac'', kabinet predsednika Opštine Gornji Milanovac