Petak, April 19, 2024

Gornji Milanovac bez divljih deponija

Opština Gornji Milanovac je preko Кancelarije za zaštitu životne sredine formirala katastar divljih deponija i do sada sopstvenim sredstvima očistila 315 divljih deponija. Javno komunalno preduzeće JKP ''Gornji Milanovac'' je po sprovedenim javnim nabavkama obavljalo čišćenje, sanaciju i rekultivaciju divljih deponija i sav prikupljen otpad deponovalo na sanitarnu deponiju ''Vujan''.

Prilikom nedavne posete Gornjem Milanovcu ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović istakla je da će grad pod Rudnikom biti prvi u Srbiji bez divljih deponija, jer će uz subvenciju ministarstva ove godine očistiti svih 28 registrovanih deponija na svojoj teritoriji.

''Zahvaljujući konkursu ministarstva ovakvi projekti se ove godine realizuju u 34 grada i opštine. Uskoro ćemo imati preko 700 očišćenih lokacija, što je značajan rezultat postignut za kratko vreme, ali pred nama je još puno posla i očekujem od lokalnih samouprava maksimalnu posvećenos'', rekla je tom prilikom ministarka i dodala da će ministarstvo i ove godine obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama, kako bi se kontrolisalo nesavesno odlaganje otpada i sprečilo stvaranje divljih deponija na istim mestima.

Predsednik opštine Dejan Кovačević se zahvalio ministarki Vujović na izuzetnoj saradnji i na projektima koji su do sada urađeni ili su u toku: na doniranim posudama za odlaganje smeća, na subvencijama za raščišćavanje divljih deponija, nakon čega će Gornji Milanovac uskoro biti prva opština bez divljih smetlišta, kao i na aktuelnom projektu koji se tiče izgradnje kanalizacija.

 ''Uprkos trudu koji ulažemo da odlaganje smeća bude maksimalno olakšano pojava divljih deponija je problem sa kojim se veoma često susrećemo. Na području opštine Gornji Milanovac nalazi se još 28 divljih deponija, čije je uklanjanje obuhvaćeno ovim projektom, tako da ćemo i na taj način doprineti zdravijoj i čistijoj životnoj sredini'' rekao je Ivan Lazić, direktor JКP ''Gornji Milanovac''.

Očišćene, sanirane i rekultivisane lokacije biće obeležene tipskim edukativnim tablama sa jasnim upozorenjima za zagađivače.

''Na unapređenju usluge čistoće u gradu značajno će pomoći oprema koju smo zahvaljujući Ministarstvu životne sredine dobili. Ovom vrednom donacijom u naše preduzeće stiglo je 27 kontejnera od 1.100 litara i 21 kanta od 240 litara.'' Ističu u JKP ''Gornji Milanovac'' i dodaju da je podsećanje na dobrobiti reciklaže i odgovornog upravljanja otpadom veoma važno.

Tako su najmlađi sugrađani koji pohađaju PU ''Sunce'' u Gornjem Milanovcu sa Ljubicom, maskotom ovog preduzeća, ekološkom priredbom povodom Svetskog dana zaštite životne sredine vršnjacima i starijima poslali poruku koliko je bitna selekcija otpada i briga o životnoj sredini, što je samo jedna od aktivnosti JKP ''Gornji Milanovac'', Ljubice i mališana.