Ponedeljak, Mart 04, 2024

Selektivno sakupljanje otpada

Javno komunalno preduzeće ''Gornji Milanovac'' prepoznalo je značaj edukacije po pitanju selektivnog sakupljanja otpada, pa je poslednjih pet godina organizovalo niz akcija radi poboljšanja kvaliteta života stanovništva i očuvanja prirode. Kampanju unapređenja svesti građana o potrebi adekvatnog postupanja sa otpadom kao i unapređenja sistema organizovanog prikupljanja otpada uz smanjenje količina otpada na teritoriji Gornjeg Milanovca pokrenulo je 2017.godine.

Cilj javno komunalnog preduzeća ''Gornji Milanovac'' je da, u saradnji sa najmlađima, podigne ekološku svest o važnosti selektivnog odlaganja otpada. U tome im pomaže maskota Ljubica, koja uz pomoć najmlađih sugrađana ukazuje na važnost primarne selekcije otpada, tačnije razdvajanja pet ambalaže i kartona od ostalog otpada.

Sa učenicima svih osnovnih škola sproveli su akcije kao što su čišćenja grada, podele žutih i plavih kesa za odlaganje PET-a i papira, kao i edukativnih flajera. Na časovima likovne kulture deca su osmišljavala i crtala radove na zadatu temu. Tema je devojčica Ljubica sa svojim drugarima- kontejner sa žutim poklopcem (PET) i kontejner sa plavim poklopcem (PAPIR).

''Po završetku te akcije nastavnici su u prostorije JKP ''Gornji Milanovac'' dostavili oko 500 radova. Imajući u vidu da naša komisija nije mogla da odluči koji će rad pobediti i ko će dobiti nagradu sve škole su dobile lopte za časove fizičkog vaspitanja i kante za smeće, za selektivno odlaganje otpada. Veliki broj radova poslužio je kao povod da se organizuje izložba u našim službenim prostorijama, što je zaista bilo veoma impresivno.'', rekao je direktor JKP ''Gornji Milanovac'' Ivan Lazić.

Ljubica je sa svojim drugarima osnovcima učestvovala u manifestaciji ''Eko pogled na naš grad'', zatim ''Beli labud'' koji je organizovala Opštinska uprava Gornjeg Milanovca, ali i sa mališanima odigrala predstavu gde su pokazali građanima zašto i koliko je bitno da vodimo računa o primarnoj selekciji otpada.

''Izuzetno nam je drago što se najmlađi uvek obraduju našoj maskoti Ljubici. Sa učenicima i njihovim nastavnicima na području čitave opštine imamo odličnu saradnju. Deca radoznalo Ljubicu zapitkuju o svemu što ih zanima i zaista je pravi put da od malena nauče o zaštiti životne sredine, posle to prenose roditeljima i u svakodnevnom životu primenjuju to iskustvo. Da edukujemo kako mlađu populaciju tako i starije na raznim manifestacijama sa Ljubicom smo delili razne propagandne materiale koji govore o pravilnom i selektivnom odlaganju otpada.'' kažu u JKP ''Gornji Milanovac''

Brojne aktivnosti su sprovedene proteklih godina, a planova ima još više. Da zajedno zaštitimo prirodu!