Ponedeljak, Mart 04, 2024

Zimski popis ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine učestvuje u međunarodnoj akciji brojanja ptica. Čitavu deceniju na tom zadatku u čačanskom kraju, u slivu Zapadne Morave su volonteri članovi udruženja ‘’Sove na oprezu’’.

Obični galebovi i ženka gluvare - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu''

‘’Na području od Požege do Stalaća prođemo i više od 200 kilometara rečne obale. Posmatramo, beležimo, pratimo brojno stanje svih ptica vodenih staništa. Prati se migracija, vrste i brojnost ptica.’’ kaže Zoran Rajičić iz čačanskog udruženja ‘’Sove na oprezu’’.

Sive čaplje, velika bela čaplja i veliki vranac - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu''

Rajičić dodaje da podaci pokazuju da na nekim područjima ove godine ima manje ptica, kao što je to slučaj na jezeru Međuvršje, ali ih zato više ima na drugim lokacijama. 

Vodenkos - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu''

‘’Dešava se da nekih ptica nema u periodu seobe. Ovde su najzastupjeniji mali gnjurac, liska, više različitih vrsta patki, sive i bele čaplje, vranci. Svake zime primetimo neke ređe vrste. Tako su na primer na Gružanskom jezeru ove godine zabeleženi mali ronac, morska crnka, ali i baršunasti turpan koji se nije video na ovim područjima 50 godina’’, ističe Rajičić.

Barska šljuka - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu''

Inače je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri koje je međunarodno značajno područje za ptice -IBA područje do sada je zabeleženo prisustvo više od 180 vrsta ptica.

Mali vranac i gluvare - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu''

Podaci koje volonteri prikupe u čačanskom kraju šalju se Društvu za proučavanje ptica Srbije.

Liske - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu''

Uz zimski popis ptica, važno je pratiti i stanje životne sredine, pa se beleže i druge pojave na obalama reke, a koje utiču na stanje vodenih ekosistema.

Velika bela čaplja - foto: Dragiša Petrović ''Sove na oprezu'' 

Dragiša Petrović

Udruženje ''Sove na oprezu'' Čačak