Sreda, Jul 24, 2024

Nastavljanje tradicije

Ponovo su zvuci dvojnica, frule, gusala, okarine, dipli i drugih starih instrumenata pokazali da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.

Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Кušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Кušića organizatori su tradicionalnog okupljanja na Javoru, generalni pokrovitelj je  opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.    

Manifestacija ‘’Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije’’ kategorizovana od Udruženja Turizam i manifestacije Srbije drugom kategorijom i ove godine okupila je svirače starih instrumenata iz čitave Srbije. Na 24.Javorskom saboru dvojničara učestvovalo je dosta mladih svirača koji pohađaju školu frule i dvojnica i na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije, ponosno ističu organizatori.

Od ukupno  49 takmičara, 14 svirača pokazalo je umeće muziciranja na dvojnicama, a bilo je 35  svirača na starim instrumentima. Pehari za prva mesta otišli su u Ljig i Gornji Milanovac.

Dvojničar Milutin Satarić iz Gornjeg Milanovca, pobedio je u starijoj kategoriji na dvojnicama, a u mlađoj kategoriji na tom instrumentu, trinaestogodišnja Marina Stevanović iz Paležnice kod Ljiga. Prvo mesto u kategoriji sviranja na starim instrumentima osvojili su Drago Matijašević iz Nikšića na diplama i Ljubiša Đorđević,  iz Brusa, koji ima 16 godina i koji je svirao na fruli.

‘’Na planini Javor na mestu gde su se 1876. godine na Кalipolju ispod Javora sukobile turske snage i srpska vojska, pre tačno 143 godine, kovala se srpska istorija i određivala budućnost čitavog srpstva. Zbog istorijskog značaja ove planine ‘’Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije“ održavamo na Javoru. Sveta nedelja uoči Vidovdana već duže od jednog veka na planini Javor između Nove Varoši i Ivanjice posvećena je sećanju na junake Javorskog rata i komandanta majora Mihaila Ilića.‘’ ističu organizatori manifestacije.

Stručni žiri ove godine činili su Anita Pešić Ivković, profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Aleksandra Savić, profesorka muzičke kulture  iz Vrnjačke Banje i Dejan Čekanović etnomuzikolog iz Кragujevca.

Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodeli diplome najmlađem učesniku, šestogodišnjem Milovanu Simiću, za sugestivnu interpretaciju Milici Cincarević koja ima 7 godina, najboljem mladom duetu na fruli Sanji Milanović i  Marini Stevanović, za grupno sviranje trio na fruli Miljojko Đoković, Milivoju Marković i Stojanu Španović.